• +36 33 507 670
  • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Mit tehetek a mindennapokban, hogy kevesebb élelmiszer menjen veszendőbe?

 

Mit tehetek a mindennapokban, hogy kevesebb élelmiszer menjen veszendőbe?
A következő tanácsok segítenek abban, hogy csökkentse a kidobott élelmiszerek mennyiségét, pénzt takarítson meg, s egyben a természetet is óvja:

Tervezze meg a vásárlást:
Készítsen tervet arról, milyen ételeket szeretne fogyasztani a héten. Ellenőrizze a hűtőben vagy a konyhaszekrényben, mely hozzávalók vannak már meg otthon, majd csak a még hiányzó termékeket írja fel a bevásárlólistára. Vigye magával a listát, és az üzletben csak azokat a termékeket vásárolja meg, amelyek szerepelnek rajta. Ne engedjen az akciós termékek csábításának, és éhesen ne menjen bevásárolni – máskülönben több áruval tér majd haza, mint amennyire szüksége van. Az előcsomagolt helyett kimérős gyümölcsöt és zöldséget vegyen, hogy pontosan a szükségleteinek megfelelő mennyiséget vásárolhasson belőle.

Ellenőrizze a határidőket:
Ha a tervezett menün nem szerepel egy olyan áru, amelynek hamarosan lejár a fogyaszthatósági ideje, akkor inkább hosszabb szavatossági idejűt válasszon belőle, vagy csak akkor vásároljon belőle, amikor majd fel is akarja azt használni. Fontos tudni, hogy kétféle dátum szerepelhet az élelmiszereken: a „fogyasztható” felirat után álló dátum azt jelenti, hogy az élelmiszer fogyasztása csak addig biztonságos; a „minőségét megőrzi” felirat után álló dátum azt jelenti, hogy az áru a megadott időpontig őrzi meg az elvárt minőségét. Az élelmiszerek fogyasztása a „minőségét megőrzi” felirat után álló dátumot követően is biztonságos.

Gondoljon a pénztárcájára:
A kidobott étel olyan, akár az ablakon kidobott pénz.

Jól működő hűtőszekrény:
Ellenőrizze, jól záródik-e a hűtőszekrénye, és azt is, megfelelő-e benne a hőmérséklet. Az élelmiszereket 1 és 5 Celsius-fok közötti hőmérsékleten kell tárolni annak érdekében, hogy minél jobban és minél hosszabb ideig megőrizzék frissességüket.

5
Az ételt a csomagoláson szereplő utasításoknak megfelelően tárolja.

Régebbi árut előre:
Amikor az üzletből új élelmiszerekkel tér meg, a régebbi árut pakolja előre a konyhaszekrényben és a hűtőben, az újat pedig hátulra. Így kevésbé fordulhat elő az, hogy a hűtőben megpenészedett ételre bukkan.

7
Kövesse azt a gyakorlatot, hogy kis adag ételt szolgál fel, és mindenki szedhet még, ha adagja elfogyott.

Használja fel a maradékokat:
Ahelyett, hogy a kukába dobná a maradékokat, felhasználhatja őket a másnapi ebédhez vagy vacsorához, de fagyasztással későbbre is elteheti őket. A túlérett gyümölcsökből turmix vagy sütemény készülhet, a fonnyadásnak indult zöldségekből pedig leves főzhető.

Lefagyasztás:
Ha csak kis mennyiségű kenyeret fogyaszt, akkor fagyassza le, amikor hazaér, és csak pár szeletet vegyen ki belőle néhány órával a kívánt felhasználás időpontja előtt. Hasonlóképpen főtt ételeket is eltehet csomagokban olyan estékre, amikor túl fáradtan ér haza ahhoz, hogy még vacsorát is főzzön.

10 Táplálja vele a kertet:
Óhatatlanul keletkezik bizonyos mennyiségű élelmiszer- hulladék: miért is ne szerezne tehát be egy komposztáló edényt a zöldségek és gyümölcsök lehámozott héjának? Néhány hónap elteltével dús, értékes komposzt lesz belőle a növényei számára. A főtt ételből származó hulladékot pedig a konyhai komposztáló felszereléssel lehet kezelni. Csak bele kell tennie a hulladékot, majd különleges mikróbával hintse meg, aztán hagyja, hogy megerjedjen. Az így keletkező anyagot szobanövények táplálására vagy a kertben lehet felhasználni.

Lásd még:http://ec.europa.eu/food/food/sustainability/index_en.htm

Forrás: www.elemiszerlanc.kormany.hu

 


© 2021 Piszkei Öko Kft. | Minden jog fenntartva!