Mit jelent a biogazdálkodás?
Öko Harmónia-útmutató az egészség megőrzéséhez

Kedves olvasó!

Az ország első biomalma és biopékségeként már hosszú ideje próbáljuk népszerűsíteni az egészséges életmódot és ezen belül az egészséges táplálkozást. Öko Harmónia rovatunkban kiválasztunk egy témát, és ezzel kapcsolatban tisztázunk néhány fogalmat. Tanácsainkkal pedig próbálunk egy kis útmutatást adni Önnek egészsége megőrzéséhez. Jó egészséget kívánunk!

És ne feledje a régi bölcsesség üzenetét: „ Azzá leszel, amit eszel !”

Honnan származik a biotermékeinkben felhasznált bio gabona? Mit jelent a biogazdálkodás?

A biotermékeink alapját jelentő bio tönkölybúzát, bio búzát és bio rozst hosszú évek óta ugyanazoknál a bio vagy más néven öko gazdálkodást folytató, számunkra hiteles partnereinknél termeltetjük.

Mit jelent a bio- vagy ökogazdálkodás? A biológiai (bio) vagy ökológiai (öko) gazdálkodás ugyanazt jelenti, csupán a különböző nyelvterületeken más-más megnevezés terjedt el .

Az UKROFS (United Kingdom Register of Organic Food Standards), az angol mezőgazdasági minisztérium keretei közt működő szervezet szerint a biogazdálkodás arra hivatott, hogy optimális minőségű, magas tápértékű élelmiszert állítson elő oly módon, hogy elkerüli a kémiai anyagok felhasználását, és közben csökkenti a környezet terhelését.

Más szóval gabonatermelőink a bio gabonát a természet ősi törvényeinek betartásával vetik el, gondozzák és aratják le. A folyamat során nem használnak szintetikusan előállított vegyszert, és nem feledik, hogy a jó bio gazda nemcsak művelője a földnek, hanem igazi gondozója is, aki tudja, hogy a földet csak unokáitól kapta kölcsön. A bio gazdálkodók küldetése  tehát kettős:biztonságos élelmet biztosítanak és megőrzik környezetüket a jövő nemzedéke számára.

Mi jellemző a biogazdálkodásra?
A legfontosabb, hogy a gazdálkodók minimalizálják az ember hatását a környezetre. Nézzük meg,mindezt hogyan teszik.

*Több éves vetésforgót alkalmaznak. A növényeket meghatározott időközönként vetik újra ugyanazon a területen.

*Nem használnak genetikailag módosított vetőmagot.

*Szerves állati trágyával és növényi komposzttal javítják a föld termőképességét. A zöldtrágyázást alkalmazzák. Nem használnak ember által készített szervetlen műtrágyát.

*Növényekből, gyógynövényekből készült növényvédő szereket használnak a kártevők, betegségek leküzdésére. Kerülik a kémiai úton előállított növényvédő szerek használatát.

*Gondosan olyan növényfajokat választanak ki, amelyek őshonosak vagy jól alkalmazkodnak a helyi körülményekhez. Fontos szempont még, hogy a kiválasztott növényeknek nagy legyen a betegségekkel szembeni ellenálló képessége.

*Ha szükség van a gyomirtásra, azt mechanikai úton végzik.Fogasolnak, esetleg kultivátoroznak. Nem alkalmazzák a vegyszeres gyomirtást.

*A gabona betakarítását kombájnnal végzik.

Pékségünkben csak és kizárólag az országban fellelhető, legjobb minőségű, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. által szigorúan ellenőrzött bio gabona kerül felhasználásra.

Ha az ökológiai gazdálkodásról bővebb információt szeretne, az Európai Unió hivatalos honlapján a http://ec.europa.eu/agriculture/organic/home_hu sok érdekességet talál.

Javaslat
Egészsége megőrzésének érdekében bio gazdaságokban termelt bio gabonából készült termékeket fogyasszon!
Ételei elkészítéséhez használjon  bio malomipari termékeket: bio pelyhet, bio korpát, bio lisztet !

Forrás:
Dr. Roszík Péter
:
A biogazdálkodás környezeti előnyei